Provocatieve coaching

Als je wilt dat de ezel vooruit komt, trek hem dan aan zijn staart!

Jouw weerstand is welkom!

Een belangrijke methodiek die we inzetten om je te begeleiden en om te ontdekken wat je drijfveren zijn, of om je in beweging te krijgen, is provocatieve coaching. We zullen je prikkelen, uitdagen, onder waarborging van een goed contact met je en met inzet van een gezonde dosis humor. Daarbij geef je veel informatie over jezelf prijs. Je weerstand en je verzet zijn welkom, want het leidt ons naar je overtuigingen, zodat we je zo snel mogelijk inzicht kunnen geven over jouw drijfveren.

Uit je comfortzone!

Mensen veranderen niet graag en niet gemakkelijk. Ook als je nieuwe inzichten hebt vergaard, je weet wat jouw drijfveren zijn, dan kunnen er nog allerlei barrières zijn die maken dat je het in de praktijk bij het “vertrouwde oude” laat, kortom er is weerstand bij processen van verandering. Als die weerstand zich manifesteert, is provocatieve coaching een fantastische methode om doorbraken te maken. Om je motivatie voor verandering te testen ook.

Een provocatieve sessie met ons leert je om zelf verantwoordelijkheid te nemen om je leven ter hand te nemen. Het mobiliseert je veerkracht en zet je in beweging.

Wat kenmerkt een provocatieve sessie?

Betrokkenheid

Door de warmte en betrokkenheid die we bieden, ervaar je al snel een open sfeer om met je probleem voor de draad te komen. De humoristische benadering van je probleem werkt relativerend, maakt dat je het in een ander perspectief kunt zien. Je bent op de juiste plek en hier gaat het gebeuren, denk je. En dat is ook zo!

Uitdaging

Want in de sessie word je ontnuchterd, uitgedaagd en getest op je bereidheid en kracht om het probleem zelf ter hand te nemen, ondanks de coach! Die gaat zijpaden bewandelen als jij juist tot de kern wilt komen, eigen voorbeelden vertellen waar jij ogenschijnlijk helemaal niets mee kunt. Onderbreekt jou midden in je verhaal, terwijl je had verwacht nou eindelijk eens een warm bad van aandacht te krijgen…Als je had gewild dat hij op dát ene specifieke punt stopt, dan gaat hij dáár juist door….Of andersom, net zo erg! Is dit nou een coach, iemand die jou kan helpen?

Humor

Het is meer een sarrende plaaggeest lijkt het wel….Het is dat je netjes bent opgevoed, je verduurt en ondergaat de sessie, érgens moet het toch toe leiden denk je….

Verwarring

Maar dan wrijft de coach jou in dat je probleem een enorme, zeldzame kwaliteit van je is, die je moet koesteren!….Omwille van jezelf, je vrienden, collega’s, of omwille van de maatschappij….En dat alleen al het perspectief van de oplossing een gruwel in zijn ogen is….Hoe kom je er bij dat dit een probleem is, vraagt hij zich af… Je raakt wat in de war….

Irritatie

Het gesprek gaat verder, hij laat je nóg een stukje van jouw verhaal vertellen, en net als je denkt, dat hij je eindelijk gaat helpen met een nuttige suggestie of tip, want hij kijkt nu werkelijk heel bedachtzaam, slaat hij wéér een belachelijk zijpad in….enigszins geïrriteerd laat je hem met een wat verhitte stem weten dat je over je probléém wilt praten en dan vraagt hij nóg eens aan je, wat nou eigenlijk je probleem ìs….Dat hij je niet begrijpt en dat je het hem nóg een keer moet uitleggen….

Ontknoping

Bijna wordt je kwaad, maar ja, je weet dat hij je wil helpen, dat heeft hij je duidelijk laten weten en dat geloof je eigenlijk óók wel weer, dus leg je het nóg een keer uit, je voelt je wat verwilderd, maar dat laat je niet blijken! Je neemt je voor kalm en rustig te blijven maar als hij er wéér iets absurds uitkraamt, denk je bij jezelf, ik los het zelf wel op, ik kán dat ook, ik zal die coach eens een poepje laten ruiken, ik zal mezelf en de wereld eens laten zien waartoe ik in staat ben!

En was dat nou niet nét de bedoeling?